martes, 6 de octubre de 2009

Wikis

En la classe de Gestió de la Informació i TIC d'aquest dilluns, hem tractat els wikis, que són una pàgina web que els usuaris la podem anar editant; l'enciclopèdia Vikipèdia utilitza aquest sistema. Per començar la classe, hem posat exemples de coses que hem fet amb el correu electrònic i que ha estat un error, des de fer treballs amb grup fins a organitzar una festa d'aniversari. Comença una persona adjuntant el document i l'envia a la llista de membres del grup; un cop aquests el reben, el que fan és modificar-lo i es reenvia altre cop a tots els del grup. Al final això és un desordre i el que tenim són molts fitxers escampats per les safates del correu. Ara ja sabem que hi ha pàgines web especials per organitzar una festa d'aniversari (el doodle o també el facebook que esta de moda) i per fer treballs en grup tenim el wikispace.

Per treballar amb wikis primer hem vist un vídeo on ens explica com s'utilitzen i les seves utilitats. Amb els wikis hi han dos botons fonamentals: el d'editar i el de guardar. Quan nosaltres volem aportar alguna informació nova, clicarem al botó d'editar i la pàgina se'ns obrirà per poder redactar; un cop ja hem acabat, el que farem és clicar al botó de guardar i el nostre text es publicarà en la pàgina principal de wiki. Enllaçar és el tercer botó que també és important i si nosaltres seleccionem una paraula i l'enllacem, ens obra una pàgina nova. Per exemple: el Jordi, el nostre professor de Gestió de la Informació i TIC, ha començat una novel·la que es basa amb wikis i s'anomena Misteri i nosaltres l'hem d'anar continuant.

Després de veure aquesta pàgina amb la novel·la, hem continuat la classe amb les diferències que hi ha entre un bloc i un wiki. En el Bloc de l'assignatura hi ha una presentació que ens explica aquestes diferències i la seva autora és la Lourdes Domenech.



Per finalitzar la classe, hem parlat sobre l'apartat que tenim al bloc de Cultura Lliure. Nosaltres el que no podem fer és fotocopiar tot un llibre, tampoc podem copiar un CD-ROM o DVD i donar-li a un company, perquè hi ha el que s'anomena drets d'autor; això passa el mateix amb les pàgines web, que encara que no porti la C de Copyright, aquella pàgina està protegida. En el nostre blog, hem ficat una llicència mitjançant el Creative Commons, on s'han d'acceptar unes condicions ja establertes; en el cas del meu bloc ho podeu visualitzar en el gadget que hi ha al final de la pàgina web.

No hay comentarios:

Publicar un comentario