miércoles, 7 de octubre de 2009

Ramon Llull

Aquest dimarts en el seminari, va ser una classe molt intensa. Per començar, dos companyes nostres (l'Anna F. i la Sílvia) ens van explicar els contes de: "Els 3 porquets" i "La llebre i la tortuga"; les dos ho van fer molt bé! Després, la nostra tutora l'Imma, ens va donar dos articles de diari on apareixia el premi que se li havia atorgat a la nostra Facultat. Després d'haver llegit els dos articles, molts dels companys que estem al seminari vam començar a fer preguntes del motiu de perquè la nostra facultat és diu Blanquerna i pertany a Ramon Llull. Llavors l'Imma ens ho va explicar però ens va proposar que cadascú ho busques a internet.

Ramon Llull (Segle XIII-XIV) va ser un escriptor mallorquí molt important, a part de ser també filòsof, teòleg i missioner. És creu que la seva família pertanyia a la noblesa catalana i que és per això que Llull va entrar a pertànyer a la Cort del rei Jaume El Conqueridor. Educat sempre com un cavaller, és va casar i va tenir dos fills, però quan tenia uns 30 anys la seva vida va fer un gir molt gran en veure 5 vegades l'aparició de Crist; per aquesta raó va abandonar la seva família per dedicar-se en la vida religiosa i el seu objectiu principal era convertir els musulmans que començaven a entrar a la Península Ibèrica.

Ramon Llull va escriure més de 250 obres (algunes pàgines web fins i tot diuen que més de 400), algunes traduïdes a diferents idiomes com el llatí i l'àrab. Entre totes aquestes obres podem destacar les principals que són:
  1. Fèlix o llibre de les meravelles (inclou el llibre de les Bèsties).
  2. Blanquerna (inclou el llibre d'Amic e Amat)
  3. Llibre del gentil i dels tres savis.
  4. Arbre de ciència.
  5. Ars manga i ars brevis.
  6. Llibre de contemplació.
  7. Vida coetània.
Ja que la nostra Facultat és diu Blanquerna, us explicaré d'on prové aquest nom. El "Llibre d'Evast e de Blaquerna" de Ramon Llull, explica que Blanquerna és el fill de Evast i Aloma, un fill exemplar que quan es fa gran els seus pares volen que és casi amb Natana. Ell no vol i els hi explica que ell vol dedicar la seva vida a Deu, i que al final hi arriba, passant per monjo, abat, bisbe i papa. L'èxit assolit per totes aquestes tasques fa que Blanquerna és pugui retirar en ermità.

Finalment, us adjunto un vídeo que he trobat al YouTube que parla sobre la vida de Ramon Llull.

No hay comentarios:

Publicar un comentario