viernes, 30 de octubre de 2009

Diàleg de com eren els nostres mestres (27-10-09)

Aquest dimarts al seminari hem començat explicant un conte. Aquesta vegada els hi tocava explicar-lo a l'Hèlia i l'Aina, però va haver-hi la casualitat que les dos s'havien preparat el mateix conte: "El Patufet". Ha començat l'Hèlia i a mesura que l'anava explicant, quan tocava cantar la cançó que s'incolu en aquest conte "Patium, patam, patum, homes i dones del cap dret! Patim, patam, patum, no trepitxeu en Patufet!", al principi la cantava ella sola fins que ens ha fet participari l'hem ajudat a canar-la. Després l'Aina també ens anima a cantar la cançó i nosaltres ja l'hem començada a cantar des de la primera vegada que sortia en el conte; també s'ha de dir que s'ha posat dins del paper del Patufet. Però realment les dos, encara que van fer el mateix conte, ho han fet molt bé!

Us deixo la cançó que he trobat cantada en el youtube.




Després d'explicar els dos contes, l'Imma ens ha donat un formulari que havíem d'omplir del SIOE. Un cop hem omplert aquest formulari, hem parlat del treball que havíem d'entregar, "Com eren els teus mestres?" i hem començat un diàleg sobre els records dels nostres mestres, des de l'etapa d'educació infantil fins al batxillerat i d'aquesta manera hem acabat el seminari.

sábado, 24 de octubre de 2009

Treball "Educació i vida quotidiana" (21-10-09)

Aquest dimarts a l'hora de seminari hem començat la classe explicant dos contes. Primer la Roser ens ha explicat "El gegant de guix", on l'ha explicat mitjançant l'ajuda d'un suport com és la pissarra; l'Imma ens ha parlat de que hem de perdre la por a parlar davant d'un públic i d'aquesta manera hem començat un petit diàleg i al final, ella ens ha donat algun petit consell per poder-ho aconseguir. Després, la Xenia ens ha explicat "La rateta que escombrava l'escaleta" i ella l'ha explicat de memòria. Però realment les dos ho han fet molt bé!

Quan hem acabat d'explicar els contes, hem parlat sobre el treball que havíem d'entregar, el "d'Educació i vida quotidiana" de l'Eulàlia Bosch. Dins del treball s'havia d'escollir entre dos pròlegs, cadascú ha explicat quin havia estat el motiu perquè havia escollit aquells dos pròlegs i hem vist que ens alguns coincidíem a l'hora d'haver-los triat ja que es repetien. I d'aquesta manera ja havíem fet les dues hores de seminari.

viernes, 23 de octubre de 2009

Pràctica d'imatges amb el Gimp.

Aquest dimecres a l'assignatura de Gestió de la Informació i TIC, hem tractat sobre les imatges. Us he deixat penjades les imatges de la pràctica hem realitzat durant la classe.

Per practicar amb el tema de les imatges i amb el programa Gimp (és un programa lliure) a continuació us explicaré el procés que he seguit. Primer que tot, hem hagut d'escollir una fotografia i amb aquesta, realitzarem 3 copies: un fragment de la imatge, escalar-la i treure un element.

Fotografia original



Fragment de la fotografia.


Procés:

Obrim la fotografia original amb el Gimp. En un costat de la pantalla ens apareixerà la caixa d'eines, on dins d'aquests n'hi ha moltes però una d'elles és un cutter; l'agafarem i seleccionarem el fragment d'imatge que vulguem. Un cop tinguem aquest fragment, ja només ens caldrà guardar la imatge amb un altre nom per poder saber així de no es tracta de la fotografia original.


Reduir el nombre de píxels


Procés:

Obrim la fotografia original. Per poder escalar, anem a Imatge i Escalar imatge i el deixem a uns 400 ppp (píxels per pantalla). D'aquesta manera el que fem és que la imatge ens ocupi menys espai al bloc i que a l'hora de pujar-la, tardi menys estona en carregar-la. Quan ja la tinguem escalada ja només ens faltarà guardar-la.


Treure un element de la imatge


Procés:

Obrim la fotografia original amb el Gimp; per treure un element de la imatge tenim l'eina que clona. Amb aquesta eina el que fem és col·locar-nos en una part de la imatge i copiar-la exactament. Aquesta imatge esta escalada.

Si combinem l'eina de clonar amb una altra que és la de selecció de rectangles, podem continuar i retocant la fotografia i que ens pugui quedar una imatge com la següent:


Espero que us agradi la fotografia que he escollit.

Educació Física

L'assignatura d'educació física l'ha realitzem al Complex d'Eucagest (Hospitalet Nord). Des de que vam començar classes, cada divendres dividim les classe en teòrica i després pràctica, a més que cada 15 dies també fem treball en grup.

En la part teòrica, hem tractat sobre la història que ha tingut l'educació física.

Pel que fa a la part pràctica, hem realitzat diferents sessions que us les explico a continuació:
  • El primer dia vam realitzar diferents jocs de coneixença. Vam començar amb el joc que, col·locats en forma de rotllana, ens anàvem passant una pilota i cadascú deia el seu nom i un hobby. El segon va ser el del pistoler, on en forma de rotllana hi havia un que estava al mig i al qui senyalava, s'havia d'ajupir; les dos persones que estaven al costat havien de dir el nom i el primer que ho deia passava al mig mentre que l'altre s'assentava al terra.

  • El segon dia vam començar la sessió amb un joc amb els banc suecs; ens vam dividir en dos grups i cada grup estava en un banc; el joc consistia en que el primer de cada banc havia d'arribar al final sense poder tocar a terra; això involucrava un treball en equip perquè els companys no caiguessin a terra. Després d'aquest joc, vam treballar amb aros, on la Sara (la nostra professora d'educació física) en feia fer diferents coses. Finalment, els companys van realitzar una paraula amb els seus cossos i jo la vaig tenir que endevinar; la paraula que van escriure es Lleida. Us deixo la foto adjuntada.


  • Pel que fa a l'últim divendres, en grups de 4 persones havíem d'embolicar a un membre del grup amb paper de vàter, com si és tractes d'una mòmia. Amb aquest exercici el que vam haver d'anar amb molt de compte ja que el paper si fèiem molta força se'ns trencaria amb facilitat.

martes, 20 de octubre de 2009

Imatges




Aquesta és la pràctica que vam realitzar ahir a l'hora de Gestió de la Informació i TIC, on vam tractar sobre les imatges.

lunes, 19 de octubre de 2009

Pràctica a classe amb pintura digital.

Aquest dijous, a la classe de llenguatge visual i plàstic, hem treballat amb pintura. Primer que tot, la Mercè ens ha explicat els objectius i el que treballarem en la classe; ens ha ensenyat què és la pintura digital i ens la comparat amb la pintura que normalment fem servir. Després hem pogut notar la diferència que hi ha entre aquests dos tipus de pintura. Un cop feta l'explicació, hem passat a la part pràctica que consistia en posar dues adicions (ja les havíem treballat prèviament a música) representar amb dos folis DIN-3, el que ens estava transmetent la música. Les dues adicions són: "El Vol del borinot" de Nikolai Rimski-Kórsakov, i "La màquina d'escriure" de Leroy Anderson. Us deixo adjuntats els vídeos de les dues composicions que he trobat en el YouTube.

Un cop fets els dos dibuixos, hem continuat treballant però aquesta vegada ho hem fet damunt del paper d'embalar de color blanc que cobria la taula. Aquest cop ho podíem fer lliurement i després hem estampant un foli DIN-4 en el paper d'embalar.

Finalment hem recollit i netejat l'aula, perquè després de fer l'activitat s'ha de deixar l'aula tal i com ens l'hem trobat abans de començar la classe.




Llenguatge Musical

Des de l'inici de curs en l'assignatura de llenguatge musical, hem alternat entre classes teòriques i pràctiques. En les teòriques hem anat treballant diferents conceptes com què és el so, les seves qualitats i també hem treballat les característiques de l'escala musical i les seves notes. També hem fet exercicis de classe d'escoltar diferents audicions.

En les classes pràctiques el que hem fet ha estat cantar una sèrie de cançons, fonamentals en l'etapa infantil. El passat dia de classe, el dimarts 13 d'octubre, per grups vam representar dues cançons de deu que n'havíem escollit; el nostre grup per exemple, vam fer el de "La Margarideta" i "El gall i la gallina". Després els altres grups també van representar les seves.

Finalment, un petit exercici que en va manar la Reina, la nostra professora de música, va ser inventar-nos una lletra per una cançó.

jueves, 15 de octubre de 2009

Llenguatge Visual i Plàstic

Des de que hem començat el curs, en l'assignatura de llenguatge visual i plàstic hem compaginat la teoria amb la pràctica. A la primera classe, vam portar una fotografia que ens agrades; al ser els primers dies de classe i no conèixer-nos gaire entre nosaltres, aquesta activitat va anar bé ja que, a l'hora d'explicar el motiu de perquè vam escollir aquella imatge i no una altra, també ens havíem de descriure. Després vam fer dues classes de teoria, una d'història de l'ensenyament de les arts plàstiques, que en els primers anys l'Educació Visual i Plàstica és deia "Dibuix i Treballs Manuals". En l'altra, vam tractar les etapes del grafisme infantil, segons Lowenfeld i W. Lambert Brittain. Ells van dividir aquestes etapes en 5:

  1. Etapa del gargot (2-4 anys).
    • Gargot desordenat.
    • Gargot controlat.
    • Gargot amb nom.

  2. Etapa pre-esquemàtica (4-7 anys).

  3. Etapa esquemàtica (7-9 anys).

  4. Etapa de la colla (9-12 anys).

  5. Etapa pseudo-naturalista (12-14 anys).

Aquest mes, hem fet parlat de la percepció visual. La nostra professora, la Mercè, ha demanat 3 voluntaris per tapar-se els ulls i així treballar amb el tacte; després cadascú té una bossa i mitjançant el tacte, hem tingut de dibuixar el que teníem a dins. Acostumats a treballar amb la vista, costa fer un dibuix d'una cosa que no veiem; per això ens va fer aquesta activitat.

Finalment, en les dos últimes classes hem vist dos vídeos sobre "La panera dels tresors" i "Cants entre balbuceig"; després entre tots els del grup, hem parlat sobre el que acabàvem de veure, possibles dubtes que ens havien quedat o coses que ens havien sorprès.

miércoles, 7 de octubre de 2009

Ramon Llull

Aquest dimarts en el seminari, va ser una classe molt intensa. Per començar, dos companyes nostres (l'Anna F. i la Sílvia) ens van explicar els contes de: "Els 3 porquets" i "La llebre i la tortuga"; les dos ho van fer molt bé! Després, la nostra tutora l'Imma, ens va donar dos articles de diari on apareixia el premi que se li havia atorgat a la nostra Facultat. Després d'haver llegit els dos articles, molts dels companys que estem al seminari vam començar a fer preguntes del motiu de perquè la nostra facultat és diu Blanquerna i pertany a Ramon Llull. Llavors l'Imma ens ho va explicar però ens va proposar que cadascú ho busques a internet.

Ramon Llull (Segle XIII-XIV) va ser un escriptor mallorquí molt important, a part de ser també filòsof, teòleg i missioner. És creu que la seva família pertanyia a la noblesa catalana i que és per això que Llull va entrar a pertànyer a la Cort del rei Jaume El Conqueridor. Educat sempre com un cavaller, és va casar i va tenir dos fills, però quan tenia uns 30 anys la seva vida va fer un gir molt gran en veure 5 vegades l'aparició de Crist; per aquesta raó va abandonar la seva família per dedicar-se en la vida religiosa i el seu objectiu principal era convertir els musulmans que començaven a entrar a la Península Ibèrica.

Ramon Llull va escriure més de 250 obres (algunes pàgines web fins i tot diuen que més de 400), algunes traduïdes a diferents idiomes com el llatí i l'àrab. Entre totes aquestes obres podem destacar les principals que són:
  1. Fèlix o llibre de les meravelles (inclou el llibre de les Bèsties).
  2. Blanquerna (inclou el llibre d'Amic e Amat)
  3. Llibre del gentil i dels tres savis.
  4. Arbre de ciència.
  5. Ars manga i ars brevis.
  6. Llibre de contemplació.
  7. Vida coetània.
Ja que la nostra Facultat és diu Blanquerna, us explicaré d'on prové aquest nom. El "Llibre d'Evast e de Blaquerna" de Ramon Llull, explica que Blanquerna és el fill de Evast i Aloma, un fill exemplar que quan es fa gran els seus pares volen que és casi amb Natana. Ell no vol i els hi explica que ell vol dedicar la seva vida a Deu, i que al final hi arriba, passant per monjo, abat, bisbe i papa. L'èxit assolit per totes aquestes tasques fa que Blanquerna és pugui retirar en ermità.

Finalment, us adjunto un vídeo que he trobat al YouTube que parla sobre la vida de Ramon Llull.

martes, 6 de octubre de 2009

Wikis

En la classe de Gestió de la Informació i TIC d'aquest dilluns, hem tractat els wikis, que són una pàgina web que els usuaris la podem anar editant; l'enciclopèdia Vikipèdia utilitza aquest sistema. Per començar la classe, hem posat exemples de coses que hem fet amb el correu electrònic i que ha estat un error, des de fer treballs amb grup fins a organitzar una festa d'aniversari. Comença una persona adjuntant el document i l'envia a la llista de membres del grup; un cop aquests el reben, el que fan és modificar-lo i es reenvia altre cop a tots els del grup. Al final això és un desordre i el que tenim són molts fitxers escampats per les safates del correu. Ara ja sabem que hi ha pàgines web especials per organitzar una festa d'aniversari (el doodle o també el facebook que esta de moda) i per fer treballs en grup tenim el wikispace.

Per treballar amb wikis primer hem vist un vídeo on ens explica com s'utilitzen i les seves utilitats. Amb els wikis hi han dos botons fonamentals: el d'editar i el de guardar. Quan nosaltres volem aportar alguna informació nova, clicarem al botó d'editar i la pàgina se'ns obrirà per poder redactar; un cop ja hem acabat, el que farem és clicar al botó de guardar i el nostre text es publicarà en la pàgina principal de wiki. Enllaçar és el tercer botó que també és important i si nosaltres seleccionem una paraula i l'enllacem, ens obra una pàgina nova. Per exemple: el Jordi, el nostre professor de Gestió de la Informació i TIC, ha començat una novel·la que es basa amb wikis i s'anomena Misteri i nosaltres l'hem d'anar continuant.

Després de veure aquesta pàgina amb la novel·la, hem continuat la classe amb les diferències que hi ha entre un bloc i un wiki. En el Bloc de l'assignatura hi ha una presentació que ens explica aquestes diferències i la seva autora és la Lourdes Domenech.



Per finalitzar la classe, hem parlat sobre l'apartat que tenim al bloc de Cultura Lliure. Nosaltres el que no podem fer és fotocopiar tot un llibre, tampoc podem copiar un CD-ROM o DVD i donar-li a un company, perquè hi ha el que s'anomena drets d'autor; això passa el mateix amb les pàgines web, que encara que no porti la C de Copyright, aquella pàgina està protegida. En el nostre blog, hem ficat una llicència mitjançant el Creative Commons, on s'han d'acceptar unes condicions ja establertes; en el cas del meu bloc ho podeu visualitzar en el gadget que hi ha al final de la pàgina web.

viernes, 2 de octubre de 2009

El Bloc

Aquest dimecres a la classe de Gestió de la Informació i TIC hem tractat sobre la blogosfera, que podem definir-la com el lloc on es relacionen els diferents blogs a través d'enllaços. Per començar, hem vist tota una sèrie de blocs i les diferents estructures que poden tenir, com per exemple els gadgets que podem adjuntar en el nostre bloc.

També hem parlat de les formes que hi ha de donar la opinió. El que nosaltres acostumem a fer després de llegir una notícia del diari és donar la nostra opinió amb un comentari a la pàgina web d'aquest diari. Però el que nosaltres hauríem de fer és:
  1. Crear un enllaç des del nostre bloc que ens porti de la web d'on hem tret la notícia.
  2. En el bloc ho podrem comentar ampliant la informació sobre la notícia en concret.
D'aquesta manera el que aconseguirem és que gràcies a altres blocaires ampliarem aquella informació que estem treballant i alguns aspectes que segurament desconeixíem; és a dir, ampliem la informació. Per això, el que hem d'aconseguir entre tots, és evitar el que anomenem "copia-pegar" sinó que hem d'aportar i així estarem creant una xarxa que clicant a cada enllaç ens aporta cap a una nova informació i evitem d'estancar-la.

Per acabar la classe, el que haurem de fer amb grups de 4-6 persones és un Treball Col·laboratiu. Blocosfera. Més endavant us informaré el tema que hem escollit.

jueves, 1 de octubre de 2009

Els navegadors d'internet.

Aquest dilluns, a l'assignatura de Gestió de la Informació i TIC hem treballat bàsicament amb internet i la millor forma de buscar una informació per la xarxa. Hi ha diferents navegadors però ens hem centrat amb els més coneguts: l'Internet Explorer i el Mozilla Firefox; la diferència entre aquest dos navegadors és que el Firefox és gratuït (softwarte lliure) mentre que en el cas de l'Internet Explorer has de pagar una llicència a l'empresa que el fabrica (Microsoft).

Després de veure la diferència entre els dos navegadors, hem treballat amb el Firefox i quines aplicacions es poden instal·lar de forma gratuïta. Per exemple: ara que la majoria de nosaltres fem servir el Bloc, per escriure un text i revisar les faltes, segurament el que farem és passar-ho al Word i passar el corrector; en canvi, tenim la possibilitat d'instal·lar un paquet d'idiomes, on hi podem trobar el català, de manera que revisa l'ortografia. D'aquesta forma evitem que al passar el text entre el Word i el Bloc, la lletra o una enumeració pugui quedar moguda. Aquest paquet el podem instal·lar cercant-lo dins del menú:

Eines/Complements/Navega per tots el complements/Diccionaris i paquets d'idiomes.

Després de provar-ho cadascú al seu ordenador, hem continuat parlant de com buscar una imatge a internet. Si haguéssim de buscar una imatge d'un mico, abans d'anar-nos-en al Google com acostumem a fer, podríem buscar-la en una pàgina web on les que trobarem seran amb bona qualitat i segurament n'hi haurà varietat, com és la pàgina d'un zoo. Per això, quan hem de buscar una imatge, el primer que hem de fer abans de ficar-nos al buscador, és pensar una mica en quin lloc la podríem trobar amb bona qualitat i tenir la possibilitat de poder triar. També s'ha de tenir en compte que buscant amb un idioma com és l'anglès tindrem més resultats ja que moltes de les pàgines web estan escrites en aquesta llengua.

Un aspecte relacionat amb les imatges que desconeixia, és el que diu la llei: per a publicar qualsevol imatge que no sigui teva, necessites l'autorització del seu autor. Així que si tu trobes per la xarxa una imatge que a tu t'agrada i la vols embedir al teu bloc, el que hauràs de fer és demanar el dret al seu autor o bé citar la pàgina web d'on ho has aconseguit, ja que aquell document (no cal que només sigui una imatge, sinó que també pot ser un text, un vídeo...) no és teu. També la pots buscar en un banc d'imatges i acceptar unes condicions que et posen per poder-la fer servir.

Finalment, hem parlat de la fiabilitat que ens dóna l'internet; si nosaltres hem de fer un treball i necessitem articles podem trobar molta informació a la xarxa de la qual no sabrem si fiar-nos. En canvi, si la busquem a certes webs de confiança com ara xtec, gencat o la biblioteca que tenim a Blanquerna, sabem que aquells documents han estat revisats per persones que tracten aquests temes i que per tant, la informació que hem trobat és fiable.